Новини за Драгиново

За 21-ва година в Пазарджик връчиха наградите „Сладкопойна чучулига“ на изтъкнати творци и художествени състави в областта. По традиция музикалната проява зарадва почитателите си в края на изминалата година и така постави точка на културните изяви в региона.

Участниците се представиха в жанровете „Народни песни“, „Танци“ и „Свирни“. Отличията определи неправителствената организация „Общество за музика и танци в Пазарджишка област“ с председател Атанас Чолаков. Те донесоха на победителите статуетка и парична премия.

Авторитетната награда „Сладкопойна чучулига“ отиде при Ансамбъла за автентичен фолклор „Драгиново“ 

от едноименното село с художествена ръководителка Грета Кадьова. Формацията, основана през 1970 г., с дейността си допринася за съхраняване и популяризиране на богатия фолклор на Чепинския край. Репертоарът на ансамбъла включва песни и танци от втората половина на 19. век. Носител е на престижни международни, национални и регионални награди. Негови записи и снимки се пазят във Фондовете на БНР и БНТ. Дейността е белязана с успешни турнета в Италия, Франция, Полша, Хърватска, Чехия, Гърция и в други страни. Съставът е истинско средище за развитие на фолклора и професионална школа за поколения певци, музиканти и танцьори.

Отличието получи и гъдуларката Виолета Петкова

Родената в Пазарджик музикантка завършва Музикалното училище в Широка лъка. През 1995 г. се дипломира в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство със специалността „Инструментален фолклор и дирижиране“. Тази година защитава магистърска степен „Музикална педагогика“.

В продължение на 28 години е част от оркестъра на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Участва като изпълнителка във формацията „Фолк Арт“ заедно с Георги Андреев и Стоименка Недялкова, певица в ансамбъл „Пазарджик“. Свири и във формация „Чинари“. Участва и в спектаклите на Нешка Робева. Представя се като изпълнителка във фолклорен и класически оркестър, както и в първия български анимационен филм „Златната ябълка“. Изявява се в музикални проекти у нас и в чужбина.

Първите уроци по гъдулка Виолета Петкова взима при Александър Начев и Пепи Стойчева в читалище „Христо Ботев“ в Пазарджик.

Награда „Сладкопойна чучулига“ бе присъдена и на

дългогодишния музикант Атанас Калеев.

Роден е в Овчеполци. От най-ранна възраст е запленен от красотата на българската народна музика. През 1980 г. започва музикалната си кариера в Детско-юношеския ансамбъл в Смолян. Шест години по-късно ​- през 1986 г., става част от оркестъра на ансамбъл „Пазарджик“ с ударни инструменти. За добрата си работа от 2000 г. става концертмайстор на музикалната формация. За приноса му за издигане на творческия път на ансамбъл „Пазарджик“ и за 60-годишнината от създаването му е удостоен с наградата „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

В тържествения концерт участва ансамбъл „Пазарджик“ с постановката си „Коледари“ и музикалния спектакъл „Тодарица“ по музика на Марек Дяков и хореография на Костадин Низамов.

Ръководителят на ансамбъл „Пазарджик“ Атанас Чолаков припомни, че наградата „Сладкопойна чучулига“ е учредена през 2001 г., защото творците в областта заслужават достоен знак за таланта, усилията и постиженията в творчеството си. Паричната премия за всеки от наградените беше осигурена от кмета на общината Петър Куленски.

marica.bg

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment