Зимен цикъл:

Димитровден, Касъм ( 26.Х.-8.ХI.) поставя началото на зимния период на годината. На този ден се разплащат с овчарите. В Драгиново младежи излизат извън селото, кладат се огньове, берат есенни цветя, плодове, играят и се веселят за здраве и берекет. Празника отчита края на полската работа. На горския пикник се консумират много плодове, родили се през годината.

Рамазан байрам /религиозен празник/ е месец на говеене – строг пост, за българите мюсюлмани. Сифирджии – момчета с тъпани и украсена елха, оповестяват началото на постите.Традицията е запазена само в Драгиново. Последните три дни се прави халва, баклава, сладкиши и се раздават на съседи – мюсюлмани и християни.

Курбан байрам /религиозен празник/ е най-значимия празник в годината на българите мюсюлмани от Чепинско. През първия ден след молитвата в джамията се заколва курбана със съответните обредни практики. През втория и третия ден се раздава курбана – на мюсюлмани и християни ( Драгиново, Велинград, Ракитово, Дорково, Костандово), гостува се на родители, роднини и приятели.

Ашуре е празник на българите мюсюлмани. Домакинята вари гозба, която съдържа всякакви зърна и разнообразни плодове; варивото се раздава, няколко зърна се хвърлят през покрива и в градината за плодородие.

Пролетен цикъл:

Кърчибук ( 27.ІІІ.) е запазен типичен младежки пролетен празник за Драгиново. Младежите излизат извън селото, събират зеленина – здравец, правят се люлки през деня до късна нощ, люлеят се. Ходят на седенки, играят и пеят на тях.

Благовец ( 06.ІV.)

Гергьовден (06.V.) в Драгиново се правят люлки и врътки, пеят и играят хора край тях; годениците, облечени в автентични носии раздават боядисани от тях яйца на деца от момковата страна. Коленето на гергьовско агне следва общата традиция, позната и сред християните. Празникът се отбелязва от всички конфесионални и етнически общности в Чепинско – християни и мюсюлмани, българи, армъни(власи), роми. Празника е много атрактивен и е с особена тежест в празничния календар на Драгиново.